Florina Roșu, profesoara care ghidează elevii după metode din Irlanda

După ce a locuit ani buni în Irlanda și a condus un after-school privat, bistrițeanca Florina Roșu s-a întors acasă și, alături de o colegă, derulează un astfel de program și la Bistrița.

Florina Roșu are 41 de ani și este mamă de gemeni.
Povestea mea începe demult, în negura anilor ’90, când o profesoară dragă mie, doamna Olivia Duicu, a venit în clasa a V-a să ne predea Geografie. De aici a pornit pasiunea mea pentru această materie și ulterior, în 2002, am absolvit Facultatea de Geografie a Universității Babeș – Bolyai din Cluj. Am devenit astfel și eu profesoară de Geografie, chiar am predat câțiva ani, după absolvire, în câteva școli din Bistrița, printre care Școala Generală nr. 4, Școala Ștefan cel Mare, Colegiul Național Liviu Rebreanu”, ne-a povestit bistrițeanca.


Deoarece nu a fost titulară în învățământ, în anul 2008, Florina a hotărât să emigreze în Irlanda, acolo unde viața i s-a schimbat complet.


”După mai multe joburi temporare în restaurant, mi s-a oferit șansa să lucrez într-un after-school privat numit Alphabet Club, în Dublin. Doamna care a deschis after-school-ul mi-a oferit job-ul pentru că a văzut că băiețelul ei, Cian, un puști pe atunci, în vârstă de 5 ani, mă place tare mult. Și de acolo a început “my dream job” unde am făcut de toate, dar îmi era drag de acei copii, învățam să mă adaptez într-un sistem de educație nou, dar care totodată mi s-a potrivit de minune. Așa am ajuns manager al after-school-ului, dar asta nu este prea important, pentru că eu tot între copii eram în majoritatea timpului. Ei erau de-a dreptul bucuroși că aveau cu cine să se joace, de la football, dodgeball, până la alte jocuri active. Astfel, afacerea asta a crescut ca Făt-Frumos, în doi ani, de la 4 la 25 de copii
”, a adăugat tânăra.


Ulterior, ea s-a mutat, împreună cu majoritatea copiilor, la un alt after-school de peste drum, care includea creșă și clase Montessori. Aici a lucrat mai bine de 3 ani, până i-a născut pe gemenii ei, Ilinca și Luca.


”Aici am coordonat din nou toată activitatea în after, unde am implementat conceptul de “Let’s have fun with rules”, inițiat și aplicat de mine. A prins tare bine la publicul de vârstă mică…copiii se distrau, dar și învățau că orice activitate are și reguli ce trebuie respectate
”, a mai adăugat Florina.


Aceasta s-a întors în România în 2015 și, după 2 ani de maternitate, s-a angajat la o firmă, pe un post la birou, dar spune că nu i s-a potrivit.


Undeva în mintea mea a rămas visul trăit în Irlanda alături de copiii dragi mie. Așa că atunci când viața mi-a oferit șansa de a deschide un after-school, mi-am dat seama că asta este ce îmi place cu adevărat să fac. Alături de colega mea, Margareta Mariș, învățător cu experiență, am deschis în 2019 un after-school numit Alphabet Club, la fel ca cel din Dublin, prima mea iubire. Și aici, ca și acolo, aplicăm aceleași principii și metode libere de a interacționa cu copiii, ceea ce face ca aceștia să fie foarte apropiați de noi. Nu am apucat să lucrăm prea mult, pentru că în martie a venit pandemia. Acum am reușit să găsim un spațiu nou, mai mare, cu curte, care să corespundă din toate punctele de vedere, și astfel povestea Alphabet Club continuă…Pe lângă temele de acasă și o masă caldă, pe care le oferim copiilor, îi luăm de la școală, vorbim cât se poate în engleză, dar cel mai mult îi ascultăm pe cei mici. E foarte important să simtă că cineva îi ascultă, că părerea lor contează, de fapt noi în after-school luăm deciziile împreună cu ei. De asemenea, ne petrecem cât mai mult timp în aer liber, inclusiv în sezonul rece, ideea mea este atât timp cât nu plouă tare, se poate sta afară – și asta am învățat în Irlanda”, a completat tânăra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *