Sonia Riti, tânăra care a străbătut Europa pe două roți

Sonia Riti, o bistrițeancă în vârstă de 33 de ani, a reușit să viziteze o mare parte din Europa, pe două roți. Alături de soțul ei, aceasta a admirat peisaje de vis, locuri pe care nu s-ar fi gândit niciodată să le vadă cu mașina.

Numele meu este Sonia Riti, am 33 ani, activez în domeniul vânzărilor și sunt căsătorită. Pasiunea pentru motociclism a venit dintr-o glumă. Soțul meu a primit un scuter electric de ziua lui, i s-a părut interesant și, într-o duminică, mi-a spus că el se gândește să meargă să facă școala de șoferi pentru categoria A. Bineînțeles că am zis, în glumă, că vin și eu, fiind convinsă că totul se va rezuma la atât. Însă, a doua zi, a și început demersurile pentru întocmirea dosarelor, astfel încât nu am mai putut da înapoi și, până să realizez ce se întâmplă, eram deja în poligon, cu o cască în mână și cu Flaviu, instructorul nostru. O vedeam ca pe ceva SF, toate motocicletele mi se păreau imense și, deși conduceam mașina de ani buni, totul era nou, simțeam că nu mă voi descurca. Însă Flaviu mă încuraja și îmi explica cu calm că voi începe cu o motocicletă mică, urmând să tot cresc, ca până la finalul școlii să pot pilota orice motocicletă. Așa a fost și îi mulțumesc din suflet pentru răbdarea pe care a avut-o, inclusiv în momentul în care, înainte cu o săptămână de a avea examenul practic, am căzut și m-am ales cu o arsură de gradul III pe gamba dreaptă. Nu m-am lăsat, râdeam cu soțul meu, în ideea că nu e ca și cum m-aș fi ars cu o tigaie, e totuși o motocicletă pe care nu multe persoane au curajul să o mânuiască”, ne-a explicat Sonia.

Aceasta nu a renunțat și a susținut examenul, reușind să îl promoveze cu brio, iar de acolo a început aventura pe două roți. Era iulie 2018.

Am ales o motocicletă Kawasaki Vulcan S de 650cmc, pentru că, nefiind foarte înaltă, nu am avut prea multe variante și îmi doream ca pentru început să pot avea toată talpa jos. Această motociclă m-a purtat prin toată țara, de la Transfăgărășan la Transalpina, Marea Neagră, dealuri, munți, câmpii, curbe mai strânse sau mai largi, locuri pe care nu m-aș fi gândit niciodată să le văd cu mașina. De asemenea, am vizitat toată coasta Croației, munții din Muntenegru, Bosnia, Serbia, Cehia, Slovacia, Ungaria sau Austria. Niciodată nu ne punem targete cu locurile în care vrem să ajungem sau cu distanțele pe care vrem să le parcurgem într-o zi. Cred că de fapt despre asta e vorba, să te poți opri fix unde ai chef, să cauți o cazare și să vizitezi tot ce se poate, să vezi un drum care ți se pare interesant și să o iei de nebun pe acolo, neștiind ce urmează. Am reușit astfel să acumulez aproape 40.000 km pe două roți”, a completat tânăra.

Anul acesta a fost unul atipic pentru toată lumea și, chiar dacă Sonia și-a schimbat motocicleta cu un Kawasaki Ninja și abia aștepta să pornească la drum lung, pandemia nu le-a permis ”să-și facă prea mult de cap”.

Din păcate, în România, șoferii nu sunt obișnuiți cu motocicliștii și tot ce îți rămâne de făcut este să ai de 10 ori mai multă grijă la ce fac cei din jurul tău decât ai avea în cutiuța numită mașină. În mod cert am ajuns să văd mult mai multe în trafic acum decât o făceam înainte să devin motociclistă. Există participanți la trafic care îți fac loc să treci când se stă în ambuteiaj, probabil conștienți de faptul că ei stau la aer condiționat și pe tine te trec toate apele, dar sunt și șoferi care îți pun piedici. Care se iau la întrecere cu tine sau care te șicanează, mai ales dacă te văd cu pletele în vânt. Tocmai din acest motiv am ales să îmi împletesc părul și să îl bag sub geacă, pentru a nu îi frustra”, a mai spus tânăra.

Sonia spune că atunci când pornește la drumuri lungi își pune cu ea, pe motor, cam tot ce ai pune cu tine într-o vacanță. ”Duc cu mine de la costum de baie și până la apă termală, laptop și, nu de puține ori, chiar și pantofi cu toc. La finalul zilei, îți dorești să pui pe tine o rochie vaporoasă și niște sandale chic”, a completat aceasta.

Tânăra ne-a mai spus că nu merge niciodată pe motor fără echipament, iar la birou se deplasează doar cu mașina.

Plimbările nu sunt lipsite de peripeții. Ne-am întâlnit și cu un urs pe drum. Era în mijlocul drumului și a trebuit să îl ocolim. Mie mi s-a părut imens, Lucian (n.r. – soțul ei) zice că nu era mare. M-am speriat, îmi tremurau toate încheieturile, eram la început…Vreau să îi mulțumesc soțului meu pentru că mă ia cu el peste tot. Alți bărbați aleg să meargă cu prietenii. Mi-aș dori ca tot mai multe cupluri să își găsească pasiuni comune și să se susțină in realizarea lor. Contează mult pentru viața de cuplu”, a adăugat Sonia.

Un comentariu la „Sonia Riti, tânăra care a străbătut Europa pe două roți

  • septembrie 22, 2020 la 10:49 am
    Permalink

    Super! Oamenii care își urmează pasiunile sunt oameni frumoși ! Bravo Sonia !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *