Cristi Rauca, bistrițeanul care aleargă pentru cauze nobile

Cristi Rauca, un bistrițean în vârstă de 38 de ani, care lucrează ca și inginer la o firmă din Bonțida, are un hobby special. El aleargă pentru cauze nobile, dorind să ajute diverse persoane, dar și să își inspire copiii.

Cine este Cristi Rauca?

Mă numesc Rauca Marius-Cristian, am 38 de ani, sunt din Bistrița, dar din 2012 locuiesc la Bonțida, unde m-am mutat după 11 ani de stat în Cluj-Napoca, și sunt inginer de profesie (inginer proiectant la SC TEHNOFAVORIT SA – Bonțida).

Cum te-ai apucat de alergat?

De alergat m-am apucat în urmă cu 2 ani și 2 luni (27 iulie 2018), împreună cu un prieten și coleg de serviciu (Mihai Opriș). Alergam o tură de 900 de metri și stăteam 5 minute să ne tragem sufletul și să ne hidratăm! Făceam 2-3 ture pe zi, apoi am început să legăm 2 ture și apoi făceam pauză, și tot așa am crescut distanța.

Un motiv pentru care am început să alerg a fost să-mi întăresc corpul, mă lăsasem deja de un an de fumat (după 23 de ani „magnifici”, timp în care mi-am intoxicat corpul cu țigări și mă hidratam cu alcool, iar în 2015 mi-am descoperit intoleranța la gluten, după doi ani în care „am tras-o” fără să știu ce am. Când ești tânăr, nu te prea interesează genul ăsta de lucruri, de parcă cineva ar fi curios de proverbul „MENS SANA IN CORPORE”.

Alt motiv pentru care m-am apucat de alergat este de a fi un model pentru copiii mei, nu vreau să-mi calce pe urme și să experimenteze aceleași greșeli ale tinereții mele, deși acest lucru nu garantează că nu o vor face, pot doar să sper acest lucru.

La ce fel de concursuri participi?

În legătură cu participarea la concursuri, toate sunt pentru cauze nobile, plătești o taxă de înscriere, iar o parte din bani sunt distribuiți pentru tot felul de cauze. Concursurile îți dau o dublă satisfacție, te mențin în priză cu antrenamentele și îți dau un sentiment de împlinire, știind că ai ajutat un copil, un bătrân sau s-au plantat copaci în urma kilometrilor alergați.

Ultimul concurs la care am participat a fost pentru copiii cu autism, concurs organizat de Centrul de Autism Marea Neagră din Constanța, concurs de 24 de ore, virtual, unde fiecare participant a alergat unde a vrut, eu am ales să alerg de la Bonțida până la Bistrița (de mult timp aveam în plan o astfel de alergare). Am reușit să alerg 107 de kilometri în 24 de ore, puteam mai mult, dar ținând cont că a fost primul concurs de acest gen, sunt foarte mulțumit de această realizare. Cu siguranță o să mai particip la astfel de concursuri, mai ales că acum am un punct de reper.

Care a fost cel mai dificil concurs la care ai participat?

Cel mai greu concurs la care am participat a fost anul trecut în 24 august, de ziua mamei mele, la Via Maria Theresia, a celor de la Tășuleasa Social. Am participat la proba de semimaraton, cu diferență de nivel de aproximativ 1500 de metri. Am fost total nepregătit, pe vremea aceea mă antrenam după ureche, toate antrenamentele erau la fel. Îmi pare rău că în acest an nu s-a ținut, sper ca anul viitor să se țină, am o revanșă de luat! Acum, lucrurile stau altfel, am participat la un program al celor de la Runners Club din Cluj-Napoca, numit Primul meu maraton (aici este povestea primului meu maraton: https://runnersclub.ro/programul-primul-meu-maraton-2020-marius-cristian-rauca/) și vreau să le mulțumesc pe această cale. Și îi încurajez pe toți cei care vor să facă pasul cel mare (să alerge un maraton) să urmeze programul lor, nu o să le pară rău!

Pentru a fi în formă nu este de ajuns doar să alergi, nu doar picioarele trebuie antrenate, ci și partea superioară a corpului trebuie lucrată, atât fizic, cât și mental, mintea e prima care cedează, de aceea e important să te antrenezi în tot felul de situații dificile, nu știi niciodată cu siguranță cu ce situații te întâlnești într-o competiție!

Ce planuri de viitor ai?

Ca și planuri de viitor, pe termen scurt, pe 8 noiembrie vreau să-mi îmbunătățesc timpul la maraton, iar pe termen lung vreau să alerg un maraton pe Marele Zid Chinezesc (în maxim 5 ani vreau să bifez acest obiectiv), și mi-ar plăcea să alerg toate cele 6 Maratoane Internaționale Majore (deocamdată nu am stabilit un timp limită). Un alt obiectiv pe termen scurt este să particip la un curs de nutriție, fiind foarte importantă alimentația dacă vrei să ai rezultate!

Ai și alte hobby-uri?

Pe lângă alergat, îmi place mult să citesc cărți de educație financiară și de dezvoltare personală, să călătoresc, să descopăr locuri noi împreună cu familia mea.

În încheiere, vreau să le mulțumesc soției mele, Sorina, și celor trei copii, Teodora, Ștefania și Andrei, că îmi înțeleg pasiunea și nu se supără atunci când lipsesc de acasă pentru concursuri și antrenamente, și nu în ultimul rând părinților mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *