Andreia și Cătălin Zegrean, tinerii care sfințesc locul. Și-au construit până și o casă, singuri

Andreia și Cătălin Zegrean sunt doi tineri care trăiesc în satul Archiud, comuna Teaca. Cei doi pictează și sculptează obiecte bisericești, se implică în diverse acțiuni pentru comunitate, grădinăresc, cresc animale și chiar și-au construit, singuri, casa în care locuiesc.

Mă numesc Andreia Istvan-Zegrean și am 32 de ani. M-am născut în Arad și tot acolo am urmat Liceul de Artă Sabin Drăgoi, secția Ceramică. Cea mai mare realizare în această perioadă este locul 3 la Olimpiada Națională, tot secția Ceramică. Apoi am urmat Facultatea de Arte și Design din Timișoara (Ceramică). Am cochetat între timp cu pictura murală, lucrând pe câteva șantiere bisericești în zona Aradului. Și am terminat cu un master în Sculptură. Nu am moștenit talentul. Îl consider un dar de la Dumnezeu pe care voi încerca tot timpul să-l perfecționez. Pictez orice mi se cere… De la peisaje la icoane, portrete, animale, flori, restaurez picturi sau obiecte. Pictez camere pentru copii și nu numai. Cătălin, soțul meu, pictează și el și sculptează. A terminat Liceul de Arte din Bistrița și ne-am întâlnit la aceeași facultate în Timișoara (tot secția Ceramică). El sculptează obiecte bisericești și nu numai. A avut ocazia să facă aceste lucrări, pentru prima dată, pe comandă, pentru Biserica Ortodoxă de la noi, din Archiud”, ne-a explicat Andreia.

De când s-au mutat în Archiud, ei au colaborat și cu grădinițele și școlile din zonă pentru planșe, materiale didactice, au restaurat troițe prin sat sau statuia din lemn de la Biserica Catolică, reprezentând-o pe Fecioara Maria.

Mai avem în vizor câteva probleme de rezolvat pe viitor, pentru că ar fi păcat să nu apreciem truda strămoșilor. Cât despre casa în care locuim, am modificat, doar noi doi, fără meșteri sau prea multe ajutoare fizice, un grajd. Îmi plac animalele la nebunie. Îmi place să grădinăresc, să meșteresc orice. Cătălin are un plan elaborat pentru un complex de case din pământ, cob house, în fundul grădinii… Ateliere de pictură, ceramică, sculptură. Am vrea să putem organiza tabere pentru copii și profesioniști. Doar că e costisitor și va mai dura ceva timp. Avem foarte multe idei. Sincer, nu-mi ajunge viața asta să le pun în practică. Sper doar să ne țină balamalele, să putem munci în continuare”, a conchis Andreia.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *