Andrei Rodilă, tânărul care a ales calea uniformei, a integrității și a profesionalismului

Andrei Rodilă, un tânăr de 20 de ani, din Beclean, este student la Academia Tehnică Militară “Ferdinand I” din București și își dorește să lucreze, după finalizarea studiilor, ca și inginer topograf în cadrul MaPN.

”Mă numesc Andrei Ioan Rodilă, am 20 de ani și sunt student al Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I” București – Facultatea de Sisteme Integrate de Armament, Geniu și Mecatronică, specializarea Topogeodezie și automatizarea asigurării topogeodezice. Sunt mândru că pot spune că sunt absolvent al Colegiului Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia – o instituție de suflet și un adevărat creuzet al devenirii omului prin experiență. Originar sunt din Beclean, unde mă întorc de fiecare dată cu drag și dor la părinții și la sora mea, Oana. Sincer, în clasa a 8-a am auzit prima oară de existența liceelor militare, dar am fost fascinat imediat de ideea de a studia într-un asemenea mediu, deoarece o consideram o adevărată provocare pentru copilul de atunci. Practic, aceea a fost prima cărămidă de bază a structurii viitorului meu. Astfel, undeva pe coridoarele Școlii Gimnaziale “Grigore Silași” un băiat de vreo 15 ani, citind broșura cu oferta colegiilor militare, a ales calea uniformei, a integrității și a profesionalismului. Nu am regretat niciodată acea decizie deoarece mereu am simțit că acest mod de viață mi se potrivește. Am acumulat experiențe unice și am întâlnit oameni cu care împărtășesc aceleași valori: de la profesori, la cadre militare, până la camarazii mei care mă cunosc mai bine, probabil, decât părinții, pentru că ne-am fost martori reciproc la maturizarea noastră. Există clișeul “am prieteni puțini, dar buni”. După niște ani buni de liceu militar și academie, pot afirma sincer că: “am prieteni mulți, dar buni”„, ne-a povestit tânărul.

Andrei spune că familia sa reprezintă mereu un sprijin pentru el, în tot ceea ce face.

”Cred că este foarte important ca părinții să-și susțină odraslele în fiecare decizie a acestora. Încrederea lor reprezintă un impuls consistent în parcursul lor către diverse idealuri. În momentul în care am comunicat familiei, în clasa a 8-a, decizia alegerii liceului, tatăl meu a fost cel care m-a atenționat și a vrut să se asigure că acela este lucrul care mi-l doresc deoarece și el, la rându-i, a ales un liceu vocațional (silvic) și cunoștea problemele înstrăinării de familie încă de la o vârstă fragedă. După ce l-am convins, s-a asigurat că am toate condițiile pentru a-mi împlini visul. În altă ordine de idei, lacrimile de emoție, teamă și nesiguranță ale mamei și ale bunicii de la început au fost oprite, peste câțiva ani, de alte lacrimi de mândrie și fericire”, a completat el.

Andrei este pasionat de literatură, iar în timpul liceului a participat la 4 olimpiade naționale de literatură/lingvistică, dar și la alte concursuri naționale.

Competiția a fost pentru mine mediul excelent în care să-mi desfășor și să-mi exprim o parte mai sensibilă a sufletului meu – aceea înclinată spre lectură, spre scris, spre frumos în general. Cred și sper că cel puțin pentru comunitatea beclenară numele Ion Radu Zăgreanu are o anumită conotație și consistență, deci n-o să intru în detalii, spun doar atât: am avut norocul să-mi fie dascăl (pasiunea și aventura cu literatura au venit de la sine). Bineînțeles, destinul mi-a scos în cale oamenii potriviți, iar în liceu doamna profesor Mircea Cosmina m-a ghidat, perfecționat și motivat, oferindu-mi diverse moduri și posibilități prin care să mă exprim. Pe lângă asta, ultimii ani am pendulat între orașe precum Alba Iulia și București, pe care, dacă le bați puțin la pas, simți cum inima-ți pulsează aprig crâmpeie de istorie vie (de aici și o mică pasiune pentru istorie). În plus, în timpul liber îmi place să merg la spectacole de teatru deoarece simt că mă transpun în altă lume. De asemenea, încerc să rămân o persoană activă și sănătoasă prin sport (drumeții pe munte, alergat, tenis, fotbal)”, a mai spus tânărul.

Întrebat dacă își dorește să se întoarcă definitiv acasă, Andrei a precizat că nu are în vedere acest lucru.

Oportunitățile din orașele prin care am trecut sunt evident mai mari, deci Becleanul rămâne pentru mine un loc pe care-l voi purta în suflet, dar și în vorbă, pentru a nu uita vreodată de unde am plecat și pentru a nu mă înstrăina de omul care sunt”, a mai completat tânărul.

După absolvire, acesta va activa drept inginer topograf în cadrul MaPN.

”Pe viitor, mă văd activând tot în domeniul militar, dar având deschis în paralel un cabinet privat de cadastru, expertize topografice și geodezice. Peste 10 ani, cel mai probabil o să fiu în București, lucrând la Agenția de Informații Geospațiale a Apărării “General de divizie Constantin Barozzi“”, a adăugat Andrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *