Karina Bălan, tânăra care realizează obiecte decorative cu ajutorul unei imprimante 3D

Karina Bălan, o tânără de 33 de ani, din Bistrița, lucrează la o firmă germană de prelucrări metalice, iar în timpul liber creează fel și fel de frumuseți, cu ajutorul unei imprimante 3D.

Mă numesc Karina Bălan, am 33 de ani şi sunt din Bistrița. Sunt căsătorită şi am o fetiță de 2 ani și jumătate, pe nume Ana Cristina. Am absolvit Ştiințele Naturii, secția cu predare în limba germană, la Colegiul Național “Liviu Rebreanu” şi am continuat pe acest drum “nemțesc”, absolvind masterul în domeniul economic, cu predare tot în limba germană, din cadrul Facultății de Ştiinte Economice şi Gestiunea Afacerilor, UBB Cluj-Napoca. Profesia mea de bază este cea de economist, iar momentan lucrez la o firmă germană de prelucrări metalice, din Bistrița. Cochetam cu ideea unei imprimante 3D de ceva vreme, dar ideile s-au concretizat în noiembrie, atunci când am achiziționat o astfel de imprimantă. Este minunat cum poți printa cu ajutorul acestei imprimante cam orice îți trece prin cap. Şi un alt avantaj este materialul din care se realizează produsele – PLA (acid polilactic, care se obține din porumb și trestie de zahăr, deci este 100% biodegradabil”, ne-a explicat tânăra.


Karina spune că a început cu vaze pentru flori, suporturi pentru căşti, iar în perioada sărbătorilor de iarnă a printat multe globuri personalizate, vârfuri de brad, moşi, reni etc.

Intenționăm să onorăm comenzi şi pentru produse unicat, realizate după desen tehnic. Pe scurt, putem printa orice produs standardizat sau unicat, cu o dimensiune maximă de 400x400x400 mm. Lucrez împreună cu soțul meu, Cristian, care este inginer de profesie. Facem o echipă bună: el se ocupă de partea tehnică (proiectare, desen tehnic), iar eu sunt cu partea artistică şi socială (caut idei, mă las inspirată, aleg culorile pentru produse, marketing şi relaţii clienți). Având în vedere că nu lucrăm decât de o lună, e greu să spun ce se cere. Până acum, au avut mare succes globurile personalizate, cu nume. Este chiar un cadou original şi personal. Mie, personal, îmi este cel mai drag suportul de birou Elefant. Este ceva special. Poate fi folosit şi ca suport pentru cărți de vizită sau telefon”, a adăugat aceasta.

Timpul liber și-l petrece alături de familie sau facând plimbări prin natură. De asemenea, Karinei îi place să alerge şi să facă mişcare, pentru a se deconecta de stresul cotidian, dar și să se joace cu cele 2 pisici, care fac parte din familie.

Sperăm că vom găsi produse de nişă pe care să le realizăm pe imprimanta 3D sau chiar produse de serie. Deocamdată, activitatea noastră se află la stadiul de hobby/amatori, dar intenționăm să ne specializăm pe viitor”, a mai spus tânăra.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *