Paula Goia, tânăra care dă viață tablourilor cu ajutorul lichenilor

Paula Goia, o tânără mămică din Beclean, a pornit o mică afacere, mai exact un proiect de suflet, cum îi place să îl numească – Licheni Beclean. Aceasta realizează tablouri cu licheni stabilizați, dar și alte obiecte decorative.

Mă numesc Paula Goia, am 29 de ani, locuiesc în Beclean și sunt mama a două fetițe pe care le cresc singură, fetițe de care sunt extraordinar de mândră. Am terminat Facultatea de Drept, urmată de un masterat – Secția Criminalistică și Drept Penal. Deși a fost un domeniu care mi-a plăcut enorm de mult, viața m-a purtat într-o altă extremă, fapt pentru care, mai bine de 6 ani, am muncit în domeniul construcțiilor și al imobiliarelor. Aici am și descoperit pasiunea pentru design interior. Ani la rând am studiat și analizat fel și fel de design-uri, de culori, de combinații plăcute de culori, în așa fel încât spațiul în care un om locuiește să poată fi numit cu drag: ACASĂ! Însă cu greu puteam să introduc în spațiu o pată de natură, asta pentru că, de cele mai multe ori, florile de cameră, dacă nu sunt îngrijite corespunzător, se ofilesc, iar zilele în care noi trăim nu prea ne mai permit să avem zeci de flori în casă. Aveam nevoie de ceva care să reziste mult timp, să necesite un minim de îngrijire și să împrospăteze aerul în casă. Așa că, după lungi căutări, am dat de licheni”, ne-a explicat Paula.

Încet, tânăra a început să creeze diferite modele de tablouri cu licheni de dimensiuni mici (10×15 cm), dar și mari (2 mx1,5 m).

Am fost întrebată des de unde mă inspir. Nu, nu caut online modele, nu mă uit la creații internaționale cu licheni, ci pur și simplu mă inspiră omul pentru care creez! Fiecare tablou e de fapt o poveste de viață. Fiecare tablou pe care îl realizez are în spate niște etape foarte atent lucrate. Întâi îi fac schița, apoi rama, care e din lemn masiv, lemn șlefuit, tratat și vopsit migălos ca să aibă o durată lungă de viață. Lichenii se curăță bucată cu bucată, iar apoi, pe plan orizontal, se lipesc pe tablou cu un adeziv special, importat din Scoția. După cum am spus mai sus, fiecare tablou are povestea lui, fapt pentru care rar voi întâlni situația de a crea două tablouri identice”, a completat tânăra.

Paula spune că lucrările cu licheni necesită multă răbdare, atenție și imaginație, motiv pentru care execuția unui tablou de dimensiuni mici (10×15 cm) poate dura până la 7 zile, iar a unui tablou de dimensiuni mari chiar și 2 luni.

Îmi doresc din suflet ca oamenii să se orienteze spre astfel de lucrări în casele lor și să înțeleagă adevărata valoare a lichenilor. Pe viitor am planuri mari legate de acest gen de decorațiuni interioare, motiv pentru care, oricâte piedici vor apărea în acest proiect, nu mă voi da bătută. Licheni Beclean este întâi de toate un proiect de suflet, transformat ușor într-o afacere”, a mai explicat tânăra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *