Roxana Baias, contabila care a dat Clujul pe un sat din Valea Țibleșului. Alături de soțul ei, duc tradițiile zonei mai departe

Roxana Baias, o tânără care a terminat Facultatea de Științe Economice și mama a 3 copii, s-a mutat din Cluj-Napoca în satul natal al soțului ei, în comuna Târlișua. Cei doi dețin un mic atelier de tâmplărie unde realizează fel și fel de minunății, intitulat ”Atelier Țibleș”.

Numele meu este Roxana Baias, sunt mama a 3 copii minunați, cu vârste sub 6 ani și sunt absolventă a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. După nașterea primului copil m-am înscris la Școala Populară de Arte ”Tudor Jarda” din Cluj, din drag pentru cusut de mână și cu gândul de a lucra de acasă, de a coase diferite obiecte de port și decorative. După nașterea celui de-al doilea copil, ne-am mutat la țară, în satul natal al soțului, în comuna Târlișua, pe Valea Țibleșului. El este pasionat de tâmplărie, îi place să lucreze cu lemnul brut, să realizeze lucruri cu mâinile lui. A ridicat un atelier pe fundația pe care și tatăl lui a avut construit tot un atelier de tâmplărie. Ulterior l-am și înregistrat. Aici, pe deal, au trăit mai multe generații din familia noastră. Prin ceea ce facem, simțim cum ne reconectam cu rădăcinile și cum transmitem mai departe aceste meșteșuguri”, ne-a explicat aceasta.

Principala activitate pe care o are familia tinerei este realizarea de obiecte din lemn brut, măsuțe de cafea unice, în stil rustic sau industrial, din blaturi cu forma naturală a lemnului, live edge table, cu picioare metalice confecționate manual sau cu picioare din lemn.

Mai confecționăm mese de living din lemn, de esență tare, cum ar fi de nuc, bănci și alte obiecte decorative, platouri, curpătoare, cufere de depozitare cu balamale decorative. De parte administrativă și de activitatea secundară mă ocup eu. Cos și colaborez cu alte femei din sat în realizarea de obiecte de port, cămăși, brâie tradiționale sau perne decorative cu motive florale în culori vii, specifice zonei”, a adăugat Roxana.

Din vară ne dorim să participăm și la târguri. Toate produsele, fie că vorbim de mese rustice sau de obiecte decorative, sunt lucrate manual, cu dragoste și din dorința de a oferi mai departe o bucată de tradiție”, a completat Roxana.


Puteți admira și comanda aceste produse pe paginile de Facebook ”Într-un sat de poveste” și ”Atelier Țibleș”, urmând ca tinerii să aibă în viitorul apropiat și un site.

Print Friendly, PDF & Email

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *