-Vine factura la încălzirea globală –

Biroul European de Mediu a publicat ieri un sondaj de opinie privind îngrijorările tinerilor europeni, la care au participat peste 22.000 de tineri din 23 de ţări europene.

      Potrivit datelor, aproape jumătate dintre respondenţi au spus că ei consideră încălzirea globală drept cea mai gravă problemă a omenirii. Concret, principala îngrijorare a tinerilor din Europa o constituie schimbările climatice provocate de încălzirea globală, chiar şi în contextul unei pandemii care a lovit economia mondială şi a bulversat viaţa de zi cu zi peste tot în lume. Degradarea mediului a fost plasată pe locul al doilea în topul îngrijorărilor, urmată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 şi de problemele sărăciei. 

   principala îngrijorare a tinerilor din Europa o constituie schimbările climatice provocate de încălzirea globală 

        Într-o declarație pentru Reuters, purtătorul de cuvânt al Biroului European de Mediu, Khaled Diab, a precizat că mişcările pentru conștientizarea problemelor de mediu inițiate de tineri, precum Fridays for Future International (iniţiată de Greta Thunberg), nu sunt doar niște mişcări marginale, ci reprezintă curentul principal în rândul tinerilor.

        La momentul actual, deşi tinerii au preluat roluri de negociatori cu puteri reale în domeniul schimbărilor climatice în ţări precum Costa Rica, Olanda sau Sudan, mulţi sunt încă lăsaţi în afara altor decizii cruciale, spre exemplu în ce priveşte modul în care vor fi cheltuite fondurile de redresare din #NextGenerationEU.

        Pe marginea acestei situații s-a pronunțat deja și europarlamentarul Dragoș Pîslaru, care a transmis la începutul acestei săptămâni o scrisoare către Comisia Europenă, împreună cu Dacian Cioloș și alți doi membri Renew Europe, în care le solicită comisarilor Valdis Dombrovskis și Paolo Gentiloni să precizeze ce a făcut .   Ursula von der Leyen, presedinte al Comisiei Europene , a demararat actiuni  pentru a se asigura că statele membre organizează consultări publice cu organizațiile  societății civile, în special organizațiile de tineret, în vederea elaborării planurilor naționale de redresare post-pandemie.                              

       

Print Friendly, PDF & Email

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *