Semnificațiile zilei de 1 MAI în istorie

1707: S-a format Regatul Unit al Marii Britanii, prin uniunea politică între regatele Angliei și Scoției.

 1776  Adam Weishaupt fondează în Ingolstadt (Bavaria de Nord), Ordinul Iluminaților.

1786: Premiera absolută a operei  ,,Nunta lui Figaro” pe scena teatrului național austriac  Burgtheater din Viena. Muzica acestei opere este compusă de Wolfgang Amadeus Mozart.

1831: Se înființează la Bucureșți Arhivele Țării Românești. Despre Arhivele Moldovei se poate vorbi abia de la 1 ianuarie 1832, punându-se astfel bazele formării Arhivelor Naționale de mai târziu.

1859: Se naște, la Bârlad, Alexandru Philippide. A fost un lingvist și filolog român, membru titular al Academiei Române, bibliotecar, profesor universitar. Este considerat întemeietorul școlii lingvistice ieșene.

1865: Întră în vigoare Codul Penal al lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al României.

1885 – Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe din Regatul României;

1896: S-a născut la Huși Mihai Ralea. A fost eseist, filosof, psiholog, sociolog, profesor la Universitatea din Iași. membru titular al Academiei Rămâne, ambasador al României în SUA.

1899: A murit filosoful german Ludwig Büchner cunoscut pentru lucrarea ,,Forță și materie”.

1904 : A murit Antonin Dvorak, compozitor ceh.

1921 : A apărut la Cluj-Napoca revista ,,Gândirea”.În jurul acestei reviste s-a format curentul cultural numit gândirism. F|ondatorii revistei sunt Cezar Petrescu și D.I. Cucu.

1923: S-a născut la București Ion Popescu- Gopo. A fost un artist plastic român, creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”, o creație proprie care l-a făcut celebru și i-a câștigat câteva premii naționale și internaționale, actor, editor de film, scenarist și regizor de film.

1927: Se inaugurează la București prima centrală automată de telefon.

1931: Se inaugurează, la New York, Empire State Building, cea mai înaltă clădire din lume la acea vreme.

1945: Amiralul german Karl Dönitz formează primul guvern german după moartea lui Adolf Hitler.

1949: A murit pictorul român Gheorghe Petrașcu, membru al Academiei Române.

,,Casă țărănească” –pictură de Gheorghe Petrașcu (sursa: ziuaconstanta.ro)

1991: A intrat în vigoare acordul comercial și de cooperare economică dintre România și Comunitatea Europeană.

1994: A murit în timpul cursei Marelui Premiu de la San Marino, pilotul brazilian de Formula 1, Ayrton Senna da Silva, multiplu campion mondial.

1997: Partidul Laburist din Marea Britanie obține cea mai mare victorie din ultimii 150 de ani în scrutinul legislativ din 1 mai, ajungând la putere prima oară după 1979. Tony Blair este învestit oficial de către regina Elisabeta a II-a cu formarea guvernului.


Premierul Tony Blair și Președintele României Emil Constantinescu (1999-Prima vizită în România a premierului britanic) sursa foto: Agerpres.ro

1998: Senatul Statelor Unite ale Americii a ratificat extinderea NATO spre estul Europei prin includerea Poloniei, Ungariei și Cehiei.

2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria aderă la Uniunea Europeană.

2006: A încetat din viață Ion Gavrilă Ogoranu, luptător anticomunist în organizații de partizani din Munții Făgăraș . A stat ascuns în munți 21 de ani, iar în 1976 a fost prins de Securitate, fiind salvat de la moarte prin intervenția președintelui Nixon.

 2008 – Se inaugurează Hangzhou Wan Daqiao, cel mai lung pod de dincolo de ocean, dintre Cixi si Jiaxing din Republica Populară Chineză.

 2011 Papa Ioan Paul al II-lea este beatificat la Vatican.

 2019 Prinţul moştenitor Naruhito, a fost încoronat ca împărat al Japoniei după abdicarea tatălui său, Akihito. Odată cu încoronarea sa, în istoria japoneză se sfârşeşte era Heisei şi începe era Reiwa. 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *