Vizita la Parc Güell din Barcelona

Un obiectiv touristic din Barcelona care nu trebuie ratat este “Park Guell”. Acesta a fost proiectat de Antoni Gaudi, arhitectul “Sagradei Familia”, cu sustinerea financiara a lui Eusebi Guel

Acesti doi buni prieteni s-au intalnit cu ocazia Expozitiei Internationale de la Paris in 1878, cand Gaudi era doar un tanar de 26 de ani.  Guel era interesat sa vada ce era nou pe piata iar Gaudi l-a impresionat cu o vitrina futuristica la vremea aceea (pentru ca spre deosebire de alte vitrine, aceasta da posibilitatea de a vedea jur imprejur obiectul expus).  Originalitatea lui, i-a si adus medalia de argint la expozitie. Datorita ei, Guel a vazut potential in Gaudi si l-a angajat in proiectele sale viitoare. Initial ca designer de mobila si apoi ca architect.

Acum ca am lamurit de ce e numele parcului este Guell, mai este de mentionat faptul ca Gaudi nu avea voie sa inregistreze parcul cu nume catalan asa ca a evitat denumirea spaniola “Parque” si a preferat sa foloseasca denumirea in engleza(“Park”) deoarece era cea mai apropiata de limba sa(“Parc”).

Parkul Guell se dorea a fi o zona luxoasa, rezidentiala avand case dotate cu tehnologie de ultima generatie pentru un conform maxim. Planul original prevedea construirea a 60 de vile. Totusi nimeni nu s-a aratat interesat si apoi s-a renuntat la proiect.

Un motiv pt care lumea nu era interesata, este si faptul ca zona era destul de greu accesibila la vremea construirii, deoarece se afla pe dealul Carmel iar terenul este destul de abrupt pana sa ajungi in parc si este destul de departe de centrul Barcelonei. De aceea atunci cand veti merge sa il vizitati, optati neaparat pentru autobuz deoarece este mult de urcat.

Parcul s-a deschis publicului acum 100 de ani (1926) iar momentan are o parte care se poate vizita gratis si o parte care necesita bilet – “Partea monumentala”. Aceasta zona contine majoritatea elementelor arhitecturale create de Gaudi si merita sa fie vizitata.

Cele doua case aflate la intrarea in parc, par a fi facute din turta dulce. Acestea erau destinate portarului. Cea mica avea o camera de asteptare si linie telefonica iar cea cu cruce era locuinta portarului,numita si “Casa del Guarda”. Aceasta este muzeu si se poate vizita in interior, trebuie doar sa asteptati la coada. Din interiorul casei se vede intrarea principala, cu cele 33 de scari (numarul magic a lui Gaudi care este present si la biserica Sagrada Familia si despre care se crede ca reprezinta varsta lui IIsus)

Deasupra scarilor se afla Camera Hipostila (adica cu plafonul susținut de coloane). Initial era proiectata sa aiba 90 de coloane, dar intre timp Gaudi s-a razgandit si a facut doar 86, celelallte fiind inlocuite de 4 rozete reprezentand anotimpurile. Aici era locul destinat unei piete pentru locuitorii parcului.

Totodata aceste coloane sustin si terasa de deasupra, numita “Placa de la natura”. Lipsa pavajului de aici este intentionata, deoarece apa de ploaie de pe terasa se colecteaza de sistemul hidrologic intr-un bazin subteran iar aceasta este filtrata si folosita pentru irigarea parcului. Excesul de apa, iese din bazin prin gura salamandrei. Guell chiar a profitat de acest sistem si a vandut apa in 1913. 

In parc sunt mai multe alei acoperite. Una dintre acestea este si “Camera Spalatoriei”. Aceasta a primit acest nume datorita domnitei sculptate pe una dintre coloane.

Gaudi a incercat sa fie imite cat mai bine natura in lucrarile sale, iar acest lucru se poate observa cu usurinta cand se privesc viaductele care par organice si sunt perfect integrate in peisaj prin forma si culoare. La nivelul superior al coloanelor a prevazut inclusiv locuri pentru cuiburile pasarilor.

Datorita constructiei parcului, Guel a introdus o multime de plate si vegetatie Mediteraneeana care s-a adaptat foarte bine mediului. Pe langa maslini si smochini se pot observa si palmierii imperiali care ies cel mai usor in evidenta.

Biletele se recomanda a fi luate direct de pe siteul parcului, pentru a profita de reduceri atunci cand este cazul. Pretul lor este aproximativ 15 Euro/persoana. Poate parea mult, dar Parc Guell este atat de specific Barcelonei si atat de diferit de orice ati vazut incat trebuie neaparat vizitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *