Geta Ionele vine în ajutorul părinților cu emisiunea ”În lumea copiilor”

Geta Sîngeorzan, actualmente Ionele (după căsătorie), este unul dintre oamenii cunoscuți bistrițenilor de pe micile ecrane și din presa locală. De doi ani, presa și activitatea profesională au trecut pe planul doi, ea dedicându-se full time noului ”job” – cel de mămică.

Totuși, se pare că activitatea profesională poate continua sub o altă formă, chiar și din noua postură de mamă. Cele două preocupări se pot împleti frumos, într-un proiect pentru publicul larg, dornic să afle noutăți, informații și sfaturi din marea aventură de a fi părinte.

Cine este Geta Ionele?

Sunt om normal 100%. Am început aventura în mass-media locală în anul 2007, am crescut și am evoluat la Tv Bistrița, pe diferite funcții, cu diferite atribuții, ajungând și pe sticlă. Ani de zile am făcut teren, zi și noapte, cum se spune. Am realizat interviuri și emisiuni pe diferite teme și domenii, ajungând să cunosc foarte bine județul și o mulțime de oameni minunați. Faptul că am apărut la tv nu m-a schimbat cu nimic, am rămas un om simplu, ancorat în realitate, cu vise de împlinit, cu eșecuri și griji, ca fiecare. Anul 2015 a adus o schimbare, de la tv la presa scrisă, m-am retras din lumina reflectoarelor în redacția observatorbn.ro.

După vârsta de 30 de ani, prioritățile s-au schimbat puțin. Mi-am întemeiat o familie, ceea ce e o adevărată provocare pentru generația tânără, mai ales când ești om activ. Paul Ionele, soțul meu, nu este deloc străin de acest domeniu de activitate, fiind un om de tehnic, fost manager IT la Realitatea Tv Bistrița.

Anul 2018 m-a scos din priză, după mai bine de 10 ani de presă și nu a fost deloc o schimbare ușoară, dar am trecut la rolul de mamă. Minunea care a dat un nou sens vieții noastre, care ne-a schimbat gândurile, prioritățile și modul de a percepe viața, este și principalul motiv pentru care am demarat un proiect nou.

Cum ți-a venit ideea realizării unei astfel de emisiuni?

Păi pandemia ne-a afectat și pe noi, ne-a dat peste cap toate planurile. Avem în lucru diferite producții, chiar și un documentar, care presupun ieșiri pe teren și interacțiunea cu oameni, deci le-am cam amânat, sunt în stand-by. Eu cred în existența acestui virus, iar ca mamă am datoria de a fi alături de copil și de a-l proteja, inclusiv de boli, atât cât e posibil.

Astfel, folosindu-ne de experiența acumulată, atât din punct de vedere profesional, cât și după toate emoțiile și peripețiile trăite ca tineri părinți, adaptându-ne la noua realitate, am gândit un produs cu care să contribuim și noi la informarea noii generații de părinți, care este mult mai atentă la modul în care își crește copiii. Fiecare părinte a făcut ce a putut și cum a putut mai bine, dar acum, în secolul informației, dacă vrei se poate mai mult și mai bine.

A fost dintotdeauna treaba părinților să-și crească și educe copiii, nu este o noutate. Însă felul în care crești un copil a evoluat. Neuroștiințele, epigenetica şi psihologia dezvoltării au făcut progrese uriaşe în ultimii 25 de ani şi ne arată că în multe comportamente greșim, iar greșelile părinților, fie ele nevinovate, precum o palmă, o pedeapsă, trântit, zbierat sau jignit, pot afecta copilul cum nu ne putem imagina.

Am citit mult, am participat la webminarii, am contactat profesioniști când am întâmpinat anumite probleme în creșterea și dezvoltarea copilului și am realizat că nu sunt singura care are nevoie de informații de calitate.

Niște părinți bine informați, pregătiți pentru a crește un copil, educați și mai deschiși noilor cercetări și tehnici, vor crește copii echilibrați și sănătoși fizic, psihic și spiritual. Deci vrem să schimbăm mentalități și să punem umărul la educația părinților, printr-o emisiune, ”În lumea copiilor”. Nu există o școală pentru părinți, dar se fac cursuri, se cercetează și se studiază mult, apar articole și lucrări, dar singur e greu să filtrezi informațiile și să le adaptezi la propriile nevoi. Astfel, am gândit emisiuni live cu profesioniști din diferite domenii și cei care doresc pot să ceară explicații în timpul live-ului, fie în comment-uri, fie telefonic.

Cine te ajută cu emisiunile?

Sunt mamă full time. Nu aș putea să fac nimic singură. Când ești non-stop lângă cel mic nici să gândești nu poți, deci mă bazez pe o echipă. Suntem o mână de oameni, toți cu experiență în producții de programe de televiziune. Realizăm un produs independent și ne dorim să îl dezvoltăm. Avem un studio, o regie. Acum, cu pandemia, e mai sigur și confortabil să lucrăm de acasă, dar pot să spun că avem posibilitatea de a intra live oricând, de oriunde.

Ce fel de teme abordați? E dificil să găsiți profesioniști care să intre în direct?

Temele pe care ni le propunem vizează viața părinților și a copiilor, în toată complexitatea ei. Nu a fost ușor la primele ediții, dar am găsit profesioniști deschiși, care au experiență în fața camerei și cărora le-a plăcut inițiativa. Profesioniștii în general nu au emoții că pot fi prinși pe nepregătite sau nu se sfiesc să răspundă la întrebări live, însă există și unii cu trac la cameră. Dar acum pentru noi e mai ușor, invitații văd exact despre ce e vorba și nu m-am lovit de refuzuri. Dar, da, îmi amintesc de la televiziune ce înseamnă să cauți invitați și să primești un ”mulțumesc frumos, nu vreau să mă expun”.

Cum a fost primită o astfel de emisiune de către mămicile din județul nostru?

Suntem bine primiți, creștem cu pași mici. Nu am avut feedback negativ. Fiind online nu avem granițe, ne adresăm tuturor vorbitorilor de limba română, părinți, tutori, viitori părinți, bunici etc. Practic orice iubitor de pitici poate învăța, se poate informa cu privire la creșterea, dezvoltarea, educația și relaționarea cu cei mici sau chiar cu adolescenții.

Cum îți alegi temele? Te gândești ce informații ar fi utile sau vin mămicile cu propuneri?

Ambele variante. În plus, mai propun subiecte și tații sau chiar unii profesioniști, care vor să transmită un mesaj publicului. Încerc să satisfac nevoia de informare a celor care ne scriu, dar suntem ancorați în realitate și temele sunt influențate de actualitatea momentului. De exemplu, marți, 11 august, o să discutăm despre alăptare cu un consilier în alăptare, deoarece tocmai s-a încheiat săptămâna internațională a alăptării.

Când putem urmări emisiunea?

Emisiunea poate fi urmărită oricând, toate edițiile sunt postate pe pagina de Facebook ”În lumea Copiilor” și pe ziarultineretului.ro. Intrăm live în fiecare marți de la ora 18:00 și în fiecare emisiune se poate interveni prin comentarii sau telefonic. Intervențiile sunt deocamdată puține. Mămicile îmi trimit în privat întrebări, sugestii și chiar sfaturi. Eu le mulțumesc celor care ne urmăresc și le sugerez să dea like paginii de Facebook. Astfel vor primi notificări privind postările sau live-urile. Vreau să menționez că menținem pagina foarte curată, materialele distribuite sunt doar la subiect și promitem că nu vom acapara news feed-ul.

Ce ți-ai propus pentru viitor?

În contextul actual e greu să îți faci multe planuri. Clar continuăm emisiunea ”În lumea copiilor”, vrem să o dezvoltăm, avem foarte multe idei de pus în practică, iar problemele părinților nu pleacă din păcate nicăieri, sunt interminabile, la fel și subiectele de discuție. Sper să vă invităm curând și la vizionarea unui documentar pe care îl avem în lucru și, de ce nu, să venim pe piață și cu alte emisiuni de nișă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *